Jornades de divulgació de la relativitat

Per inscriure-us a l’edició 2019 de les jornades de divulgació de la relativitat cal que ompliu el següent formulari: Inscripció XII jornades.

 

 

 

Edicions anteriors

 

XI Jornada de Divulgació de la Relativitat: El període d’inscripcions es troba actualment tancat.

 

“Stephen Hawking — El tiempo, el olvido, y la cuántica en los agujeros negros” a càrrec de Roberto Emparan
¿Cómo distorsiona el tiempo un agujero negro (y por qué nuestro smartphone lo sabe)?
¿Puede surgir luz de la oscuridad absoluta? ¿Permiten las leyes de la física el olvido definitivo?
Stephen Hawking nos ha planteado desconcertantes enigmas sobre la cuántica y los agujeros negros,
elementos clave para hallar una “teoría de todo”, que mantienen perplejos a físicos teóricos de todo el mundo.
Él ha aportado a nuestra comprensión de la gravedad, el espacio y el tiempo más que ningún otro científico después de Einstein.
Indagando en su principal legado a la ciencia homenajearemos a uno de los seres humanos más excepcionales que ha visto nuestro planeta.

Contrapartides electromagnètiques a les ones gravitacionals a càrrec de Carles Badenes.
En els darrers anys, s’ha obert un espai molt ampli més enllà dels tipus clàssics de les explosions noves i supernoves que conté moltes classes d’objectes poc estudiats i amb propietats molt interessants. Una d’aquestes classes,
les anomenades ‘kilonoves’, ha rebut molta atenció gràcies a la connexió amb la font d’ones gravitatòries GW170817, una coalescència d’estels de neutrons.

La missió Gaia: mil milions d’ulls per a mil milions d’estrelles a càrrec de Teresa Antoja
L’objectiu principal de la missió Gaia de l’Agència Espacial Europea és fer el mapa més gran i precís que s’hagi fet mai de la nostra Galàxia, la Via Làctia. El satèl·lit Gaia està mesurant les posicions i velocitats de més de mil milions d’estrelles amb una precisió sense precedents. El proper 25 d’abril es faran públiques les dades a tota la comunitat científica mundial. Això ens permetrà esbrinar la forma i estructura de la nostra galàxia, la seva formació i la seva història, que són avui dia força desconegudes encara. En aquesta xerrada explicarem com funciona el satèl·lit, com fa les mesures i per què són tan importants, i revelarem també alguns dels primers descobriments científics que han estat possibles gràcies a Gaia.

Trailer del video homenatge a Stephen Hawking

 

 

Ir a la barra de herramientas